1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Dear Guest, Official Club stickers are now available, if you have not already ordered some go grab them now! To order click this Link ----> CLICK ME Go get them whilst stocks last! To dismiss this notice click the cross to the right of this message.

Starting problem.

Discussion in 'Electronics' started by Bombardier, Nov 27, 2016.

  1. Bombardier

    Bombardier New Member

    Messages:
    27
    Joined:
    Jan 9, 2016
    Location:
    Scunthorpe
    Car:
    2009 C180K
    Bit of a dilemma here, started a couple of weeks ago, here are the symptoms.
    2009 C180K, when i put the key in the ignition I hear the steering lock noise so that definitely is not the problem, I then turn the key to position 1 and all the lights on the dash light up but then when I turn it to the crank position.......... nothing, just silence.
    I turn the key off and on again, sometimes it takes a couple of times to start, sometimes 7 or 8 times of turning it on and off, this only happens when the engine is cold.
    I assumed the battery was in need of changing so I've just replaced it (at an unbelievable cost of £145) and this morning the same thing happened.
    My Indi that fitted the battery and put it on STAR stated no faults were present, anybody any idea where I go next?
     
  2. 400ixl

    400ixl Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    444
    Joined:
    Feb 20, 2016
    Location:
    Norfolk UK
    Car:
    E250 AMG Sport Convertible
    Check the earth straps for the starter motor.
     
    1 person likes this.
  3. markjay

    markjay Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    14,670
    Joined:
    Jun 24, 2008
    Location:
    London
    Car:
    W204 C180 Executive SE 2013 Automatic / COMAND NTG4.7 Retrofitted by www.comandonline.co.uk
    Some members here myself included had similar issues (though not as bad as you describe) on various models.

    I had my car (W203) tested by Terry WG and no faults were found.

    Unfortunately it can be any of very many things.... EIS, Inhibitor switch, front SAM, starter motor, battery, etc, or a loose wire somewhere.

    In my case Terry cleaned and tightened the starter motor connectors (simply because that's the easiest to do) and the issue hasn't occurred since, though given its intermittent nature it will take a couple more months before I can say if the issue is resolved or not.
     
  4. OP
    OP
    Bombardier

    Bombardier New Member

    Messages:
    27
    Joined:
    Jan 9, 2016
    Location:
    Scunthorpe
    Car:
    2009 C180K
    Thanks for the suggestions guys, but just a thought, could it be the key?
    I may try using my spare key for a few days to see if it happens with that.
     
  5. markjay

    markjay Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    14,670
    Joined:
    Jun 24, 2008
    Location:
    London
    Car:
    W204 C180 Executive SE 2013 Automatic / COMAND NTG4.7 Retrofitted by www.comandonline.co.uk
    Yes, this is usually the first thing to try....
     
  6. OP
    OP
    Bombardier

    Bombardier New Member

    Messages:
    27
    Joined:
    Jan 9, 2016
    Location:
    Scunthorpe
    Car:
    2009 C180K
    An update.
    The problem was the battery in the key, not the incredibly expensive battery under the bonnet!
    You live and learn.............
     
    1 person likes this.
  7. nichol86

    nichol86 New Member

    Messages:
    6
    Joined:
    Dec 10, 2016
    Car:
    b200t
    Hi Bimbadier

    I have the same problem with my B200t. My key functions well to open/lock the doors but once I can push it the car will start and it will start normally with a key afterwards.

    Sent from my SM-G360H using Tapatalk
     

Share This Page