270CDi ML 2002 model year wiring questions.

Discussion in 'Engine' started by Ron . B., Jan 2, 2017.

  1. Ron . B.

    Ron . B. Member

    Messages:
    54
    Joined:
    Oct 18, 2007
    my ML recently blew it's trans (needle roller collapsed in the trans) so i fitted another. Prior to this the handheld scanner I have (carsoft) readout the code as P2502 . it still does despite me trying to erase it.
    What do Mercedes suggest could also be at fault with this code beside slipping trans and implausible gear?

    Next question: I also had a B1040 code which i erased OK ,thats a CAn fault isn't it? Anyone ever had to deal with this?

    Third Question and i have searched the web for days trying to sort this one...Whilst poking around the engine bay searching for loose cables etc i found this lead (i.5mm approx. green with blue tracer) it is in the same bundle as the oil sensor .Despite me looking in parts catalogues etc i have no idea where it belongs. Someone in the past 14 years has crimped on a cheap connector aas can be seen in the pics. The larger connector goes to the oil sensor . Any help with this is most appreciated!! Happy new Year BTW. :bannana:
     

    Attached Files:

    Last edited: Jan 2, 2017
  2. OP
    OP
    Ron . B.

    Ron . B. Member

    Messages:
    54
    Joined:
    Oct 18, 2007
    Well it runs out it was the air con compressor clutch lead . Someone has fitted an extra relay and a new lead to the compressor which threw me . For anyone else keep this as a reference ha ha
     
  3. BlackC55

    BlackC55 Authorised Forum Sponsor Authorised Forum Sponsor

    Messages:
    18,939
    Joined:
    Feb 8, 2007
    Location:
    Portsmouth, Hampshire.
    Car:
    E55K SL500 E300Hybrid E250X3 Viano C55 E450Cab A180 Smart 44 Brabus
    What are the sympoms you are getting?

    If you are getting none, ignore the codes.
     
  4. OP
    OP
    Ron . B.

    Ron . B. Member

    Messages:
    54
    Joined:
    Oct 18, 2007
    Hi ,It's in a limp home mode:crazy:, 2nd gear & reverse only ,service due symbol comes up monetarily then shows odo reading and the tip tronic gearshift only indicates D etc. No 1234 on dash indicator. Cheers!
     
  5. wu56Shoozz

    wu56Shoozz MB Enthusiast

    Messages:
    1,983
    Joined:
    Jun 17, 2016
    Location:
    You'll need a passport to get over the Wall..
    Car:
    MB Vito 111CDi / W203 C Class Saloon 320CDi Avantgarde
    I think that its your shifter panel itself that's at fault.. The Jeep GC with the 2.7CRD does exactly the same holds it in second gear & reverse.. you may be looking at a new shifter mechanism...or at least the printed circuit board..

    The GC is also powered by the Merc 5 cylinder...
     
  6. OP
    OP
    Ron . B.

    Ron . B. Member

    Messages:
    54
    Joined:
    Oct 18, 2007
    I have scanned the shifter module and it didn't indicate any fualts. It's never had drink spilled down it either. I wasgiven one peice of asdvice regarding the shifter, always check the rod length adjustment and i did that with new nylon bushes etc and still the same result.
    :wallbash::D
     
  7. bran.c

    bran.c New Member

    Messages:
    24
    Joined:
    Feb 26, 2011
    Location:
    dublin
    Car:
    ml270cdi 2005
    Might be worth checking oil level in the gearbox, low level will send it into limp mode
     
  8. OP
    OP
    Ron . B.

    Ron . B. Member

    Messages:
    54
    Joined:
    Oct 18, 2007
    Hi, it's a replacement trans, the original disintegrated when a roller thrust bearing came apart. So I have flushed, replaced and refilled the trans which takes a touch over 8 liters ,that alone was expensive enough to make my eyed bleed..:D i have considered that and got the trans hot etc to check it at both cold and hot and got the correct readings . i am learning more than i want to know ...:eek:
     
  9. OP
    OP
    Ron . B.

    Ron . B. Member

    Messages:
    54
    Joined:
    Oct 18, 2007
    A good mate came over with a chap who sells scanners and he plugged the very latest system into the car. Apart from a bunch relating to air con etc (all cleared OK) a code came up with message "P 2108 the internal electrical check of component Y36y2 (shift pressure control solenoid valve) has failed " . The contact plate is new so i've pulled it out and will investigate further. :fail:doh::doh:
     
  10. OP
    OP
    Ron . B.

    Ron . B. Member

    Messages:
    54
    Joined:
    Oct 18, 2007
    Arrgghhh!!!

    OK, After getting a positive code read out which said one of the solenoids was shorting out,I dropped the sump and valve body. The contact was new (Febi ,with mercedes ID ground off) so i ran a multimeter over the contacts and solenoids. All of the solenoids are OK BUT ,the new contact plate has a dead short inside.:wallbash::fail:wallbash: I fitted the original plate back in which cured that fault

    So now i have new fault which says i have no power to the solenoids ..Anyone have any idea of how to remove the loom from the fuse box to the trans? I THINK i have a broken lead in the loom . :doh:
     
  11. BlackC55

    BlackC55 Authorised Forum Sponsor Authorised Forum Sponsor

    Messages:
    18,939
    Joined:
    Feb 8, 2007
    Location:
    Portsmouth, Hampshire.
    Car:
    E55K SL500 E300Hybrid E250X3 Viano C55 E450Cab A180 Smart 44 Brabus
    Check the wiring back to the control unit for continuity.
     
  12. OP
    OP
    Ron . B.

    Ron . B. Member

    Messages:
    54
    Joined:
    Oct 18, 2007
    Hi, i've done that, i will try again though , i can pull that loom right through in the car i think but is there a 12volt feed coming from the F1 module to this loom?
     
  13. BlackC55

    BlackC55 Authorised Forum Sponsor Authorised Forum Sponsor

    Messages:
    18,939
    Joined:
    Feb 8, 2007
    Location:
    Portsmouth, Hampshire.
    Car:
    E55K SL500 E300Hybrid E250X3 Viano C55 E450Cab A180 Smart 44 Brabus
    Was the replacement box exactly the same as the original?
    There's a number on a plate on the side of it. 722.6***
    The *** must be the same as the one you removed.
     
    1 person likes this.
  14. OP
    OP
    Ron . B.

    Ron . B. Member

    Messages:
    54
    Joined:
    Oct 18, 2007
    Hi, yes, i saw the vehicle it came from as it was few numbers close to the VIN on mine but a lot less mileage.
     

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.