'95 W202 key turns fine, car won't start

Discussion in 'Engine' started by merc10, Apr 13, 2014.

  1. merc10

    merc10 New Member

    Messages:
    2
    Joined:
    Apr 13, 2014
    Car:
    1995 W202 Mercedes
    Hi,

    I have a '95 W202 C220. It was fine all day yesterday when I was running around town visiting friends and shopping. Easily clocked a little over 100KM. Returned home late last night. There were no instances of bad/weak cranking or choking. This morning the car won't start. Here are some details:
    - key turns fine in ignition,
    - no problem with the battery,
    - can hear the fuel pump when key is in position 2 and the dashboard lights up,
    - lights, windows, windscreen wiper, radio, etc. are all working,
    - able to open/lock all of the doors,
    - no flashing red/green lights (immobiliser),
    - checked all fuses (under the bonnet and in the boot) and they are fine,
    - petrol is 3/4 full,
    - nothing happens when key is twisted to 3 (to start the car) just silence.

    I disconnected the ECU and re-inserted them just to test. No luck. Tried to start it again this evening and still won't turn :wallbash: I'm absolutely baffled.

    Does anyone have any ideas?
     
  2. V12

    V12 MB Club Veteran

    Messages:
    5,610
    Joined:
    Jun 17, 2002
    Location:
    Southampton
    Car:
    S320CDI LWB
    Very common immobiliser issues with this car.
    - Solder tracks can break in key.
    - Diodes in RVM fail.

    Have a search on the forum, lots of posts on this before.
     
  3. Dec

    Dec Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    4,401
    Joined:
    Jul 28, 2004
    Car:
    C180,A. September '97 48k
    Test the remote fob, should look like the one in video when viewed through a digital camera viewfinder.

    Replace batteries if the haven’t been changed recently.

    Dec

    [YOUTUBE]zQhwvjw29NA[/YOUTUBE]

    [​IMG]
     
  4. OP
    OP
    merc10

    merc10 New Member

    Messages:
    2
    Joined:
    Apr 13, 2014
    Car:
    1995 W202 Mercedes
    Thanks DEC and V12 for the prompt response and suggestions. Will look at it later this weekend.
     
  5. andy27168

    andy27168 Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    4,227
    Joined:
    Nov 27, 2004
    Location:
    Southampton
    Car:
    1997 C230K, 1999 C43/55 AMG
    Though I agree with what has been said above, that these cars of this sort of era do suffer from immobiliser issues, the fact the starter is not turning the engine over indicates to me that your problem is not with the immobilser but with the starter motor circuit.
    For info. on my 96 C230K the immobilser will still allow the engine to crank, the immobilser switches a component in the fuel system, possibly the ECU supply, fuel pump relay etc.
     
    1 person likes this.
  6. Will

    Will MB Club Veteran

    Messages:
    9,846
    Joined:
    Jan 21, 2003
    Location:
    Surrey
    Car:
    2004 S211 E55K AMG/1988 190E 2.3-16/1988 190E 2.5-16/2003 Porsche 911 3.6 Carrera 2 (345hp Powerkit)
    I agree with Andy. Check if the starter/relay is getting +12v. Could be as simple as a faulty starter motor.
     

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.