Mrs mapleleaf has a friend who is taking an aptitude test tomorrow that involves answering a variety of questions - some multiple choice , some you have to work out and write out the answer and how you got there. We got hold of an example of the type of questions and this one has completely flummoxed us - even no1 uni graduate son. There is a prize of a bunch of dancing bananas to the first person who can tell me how the heck you work out this one.... we do have the answer and still cant figure how its arrived at. Its probably staring us in the face but we cant see it. Here goes: "In printing an article of 48,000 words, a printer decides to use two sizes of type. Using the larger type, a printed page contains 1,800 words. Using smaller type, a page contains 2,400 words. The article is allotted 21 full pages in a magazine. How many pages must be in smaller type." enjoy !

Algebra is the proper way. You turn it into equation where x is the number of pages in small type and then solve for x. 2400x + 1800(21-x) = 48000 Which becomes 2400x + (21 * 1800) -1800x = 48000 Which becomes 600x + 37800 = 48000 Which becomes 600x = 48000 - 37800 Which becomes 600x = 10200 Which resolves to x = 17 So 17 pages in smaller type leaving 4 in larger type 17 * 2400 + 4 * 1800 = 48000

Problem Solved - congrats & thank you Absolutely the right answer 17, well done and thanks for showing how you got there ! I'll have a proper look later when my head stops hurting here are the narnas as promised ! :bannana::bannana::bannana::bannana::bannana::bannana::bannana::bannana::bannana::bannana:

There are significantly trickier questions with a 60 to 90 seconds allocated time slots should you wish to join: Torr.org ...

WHAT!!!!!! Why the hell would you do this to yourself?????????? I never understood it at school so haven't a cat in hells chance now nearly 30 years later.

Simplified; Keep mulitplying the 2,400s until you reach the lowest amount of matching mulitples of 1,800.

Three men go into a cafe for a small meal. Bill comes to £25 so they each chip in a tenner. Out of the fiver change they give £2 as a tip and take a quid each, meaning that they paid £9 each. So 3 x £9 = £27 plus £2 for the tip = £29 What happened to the other pound?

You are forgetting the tip, if they left £2 and took a £1 back each the that is your £5 accounted for. The initial logic is flawed to say they paid £9 each.

The £27 included the £2 tip, so in reality the meal was £8.33 each and £0.66 for the tip making £9 each. Therefore no missing pound. Anyway tight *******s only leaving £2 between them.

I think I can follow this one ! .. £25 + £2 tip = £27 leaving £3 so a pound each in change means nothing missing or left over eeerr doesnt it ??? ( thanks Vorbis )

Oh no the maths police got me I did realise but as recurring numbers go on to infinity I thought you'd cut me some slack