cls55 engine whine

Discussion in 'AMG Lounge' started by chris-durham, Jul 25, 2017.

  1. chris-durham

    chris-durham Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    144
    Joined:
    Apr 2, 2015
    Location:
    North East England
    Car:
    2005 CLS55 AMG
    hello,

    The cls is developing quite a loud engine whine. Its not the normal one that last for 10 seconds when the car is cold then disappears. This is in addition to that one. I've tried to capture it in a video to demonstrate,its very loud to be fair.

    I was planning on removing all the drive belts to narrow down the source of the noise

    Why do I have a funny suspicion its engine oil pump or gearbox oil pump.

    [​IMG]Untitled by chris pollin, on Flickr
     
  2. merc85

    merc85 MB Club Veteran

    Messages:
    7,546
    Joined:
    Apr 23, 2013
    Location:
    Harwich
    Car:
    s211 e55k
    Just a thought, It could be Supercharger whine? I did a oil change on my S/c you shoulda seen the state of the old oil
     
  3. OP
    OP
    chris-durham

    chris-durham Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    144
    Joined:
    Apr 2, 2015
    Location:
    North East England
    Car:
    2005 CLS55 AMG
    i guess its possible, i had the bearings go on a XJR i used to have and it sounded different to this.
     
  4. andy27168

    andy27168 Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    4,356
    Joined:
    Nov 27, 2004
    Location:
    Southampton
    Car:
    1997 C230K, 1999 C43/55 AMG
    Hi,
    I have the same on my CLS55, I thought it could of been my power steering pump, but reading on the American forums the consensus of opinion is that it is the gearbox fluid pump and it is pretty much normal.
    Though I have my doubts but have never much worried about it after I read it is such a common complaint.
     
  5. KillerHERTZ

    KillerHERTZ Administrator Staff Member

    Messages:
    16,745
    Joined:
    May 21, 2003
    Location:
    Cambridge
    Car:
    CLS63 AMG
    Sounds exactly the same as mine...
     
  6. OP
    OP
    chris-durham

    chris-durham Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    144
    Joined:
    Apr 2, 2015
    Location:
    North East England
    Car:
    2005 CLS55 AMG
    gents, is that with fully warmed up engines on yours?
     
  7. Ginger55k

    Ginger55k Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    752
    Joined:
    Aug 2, 2012
    Location:
    Hampshire
    Car:
    2 taxis Serviced by PCS
    Sounds normal to me, and the SC does not engage when stationary:D
     
  8. french

    french Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    1,190
    Joined:
    Dec 3, 2006
    Car:
    Audi TT RS 2.5 , Zanussi Wd12: - LG Combi Multiwave - Swan 9 slice toaster with removable crumb tray
  9. andy27168

    andy27168 Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    4,356
    Joined:
    Nov 27, 2004
    Location:
    Southampton
    Car:
    1997 C230K, 1999 C43/55 AMG
    Mine is for about 10-15 seconds from start when cold.
     
  10. E55BOF

    E55BOF MB Club Veteran

    Messages:
    5,787
    Joined:
    Mar 11, 2013
    Location:
    South Bucks
    Car:
    SLK55, ML320, ML500, FJR1300, Caponord
    All I get from the Flickr links is pictures; no audio.
     
  11. OP
    OP
    chris-durham

    chris-durham Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    144
    Joined:
    Apr 2, 2015
    Location:
    North East England
    Car:
    2005 CLS55 AMG
    u have to give it about 20 secs to load
     
  12. E55BOF

    E55BOF MB Club Veteran

    Messages:
    5,787
    Joined:
    Mar 11, 2013
    Location:
    South Bucks
    Car:
    SLK55, ML320, ML500, FJR1300, Caponord
    Where should the sound play icon appear? I have no sound after a full minute.
     
  13. OP
    OP
    chris-durham

    chris-durham Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    144
    Joined:
    Apr 2, 2015
    Location:
    North East England
    Car:
    2005 CLS55 AMG
    i just tried on my wifes phone, seems ok, i just pressed the play icon and the vol was up
     
  14. Amo

    Amo Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    459
    Joined:
    Jan 31, 2010
    Location:
    London
    Car:
    CLS 55 AMG
    That is quiet loud but i dont think its anything to worry about.
     
  15. John

    John MB Club Veteran

    Messages:
    11,711
    Joined:
    Mar 3, 2011
    Location:
    Daan Saaf
    Car:
    I wish.
    Sounds normal to me i.e. the usual oil pump and V8 rumble.
     
  16. OP
    OP
    chris-durham

    chris-durham Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    144
    Joined:
    Apr 2, 2015
    Location:
    North East England
    Car:
    2005 CLS55 AMG
    autobox oil pump or engine oil pump?
     
  17. John

    John MB Club Veteran

    Messages:
    11,711
    Joined:
    Mar 3, 2011
    Location:
    Daan Saaf
    Car:
    I wish.
    Engine oil pump I believe - not certain though.
     
  18. 55AMGsuperchare

    55AMGsuperchare Member

    Messages:
    59
    Joined:
    Jul 20, 2017
    Car:
    CLS 55AMG
    sounds normal to me?
     
  19. AMGeed

    AMGeed MB Club Veteran

    Messages:
    12,051
    Joined:
    Nov 1, 2008
    Location:
    Bournemouth/Poole Dorset
    Car:
    2014 E63 Biturbo
    Mine is the same, noisy on cold start. Was told its normal and the engine oil pump.
     
  20. OP
    OP
    chris-durham

    chris-durham Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    144
    Joined:
    Apr 2, 2015
    Location:
    North East England
    Car:
    2005 CLS55 AMG
    This is when engine is fully warmed up :+(
     

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.