EGR mod on Vito 110cdi not working

Discussion in 'Engine' started by paulinho, Jun 5, 2011.

  1. paulinho

    paulinho New Member

    Messages:
    19
    Joined:
    Nov 24, 2010
    Car:
    C270
    As title say the EGR mod isn´t working on my Vito 110 cdi (2002 model).
    I already have done it in my C270 and is working fine, but i don´t know why it doesn´t work on the Vito cause it´s always throwing an error relating to EGR and going to limp mode after +/- 20 min driving.
    Pins are 37 and 50 in ECU relating to EGR transducer and pin 18 is the MAF pin 5
    Aready tried with and without the electrical connector of the EGR transducer plugged with the same result... Limp mode.
    Already double checked the shunt resistors and diode and it´s all ok there.
    Engine 611.980
    Anyone here have a clue of what can be the problem?

    Thanks
     
  2. Gazz270

    Gazz270 Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    121
    Joined:
    Sep 8, 2010
    Location:
    halifax
    Car:
    2001 ml 270cdi
    is it a vacuum operated egr,
     
  3. OP
    OP
    paulinho

    paulinho New Member

    Messages:
    19
    Joined:
    Nov 24, 2010
    Car:
    C270
    yes, it´s a vaccum operated egr
    uses the same transducer as the C270
     
  4. Dieselman

    Dieselman Banned

    Messages:
    34,206
    Joined:
    Jul 13, 2003
    Car:
    Peugeot 403 Convertible
    Is the MAF reading dropping by 0.4v when the EGR valve is supposed to be operated?
     
  5. Gazz270

    Gazz270 Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    121
    Joined:
    Sep 8, 2010
    Location:
    halifax
    Car:
    2001 ml 270cdi
    try plugging the vacuum pipe to the egr,
    mine did the same thing until i unplugged the transducer and plugged the vacuum pipe to the egr.i tried a couple of times when the vacuum pipe was unblocked it went into limp mode even though the transducer was unplugged,but when i stuck a bolt into the end of the vacuum pipe it was fine.


    hth

    Gareth
     
  6. OP
    OP
    paulinho

    paulinho New Member

    Messages:
    19
    Joined:
    Nov 24, 2010
    Car:
    C270
    Dieselman -» I have the MAF reading of 2.04v when engine is idling, but i am not sure when the EGR is suposed to be operating


    Gazz270 -» Currently i have a 5mm ball in the vacuum pipe that operates the EGR, but with or without it the error happens.

    Dont know if it´s relevant but i also have a brake switch CAN error.
    Obs: When i clear both errors in the ECU, after driving some time, both errors come again
     
  7. Gazz270

    Gazz270 Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    121
    Joined:
    Sep 8, 2010
    Location:
    halifax
    Car:
    2001 ml 270cdi
    only other thing i can think of would be a faulty maf or the connections of the shunt wires where they connect into the ecu wires,
     
  8. OP
    OP
    paulinho

    paulinho New Member

    Messages:
    19
    Joined:
    Nov 24, 2010
    Car:
    C270
    i´ve voltage tested Pin 5 in the maf itself and it reads the same value as in the ECU side after the shunt MAF wire

    Between 2.00 to 2.10 volts at idle...
    Shouldn´t give less 0.4v in one side of the MAF wire when idling? (after or before the shunt?)
    The voltage rises as the revs go up, but then drops directly to 2.04 volts when goes to idle speed.
     
  9. Danny DeVito

    Danny DeVito Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    886
    Joined:
    Nov 1, 2009
    Location:
    Ireland
    Car:
    V220 CDI
    611.980 Thats my engine if i'm right. when i got my 2.2 cdi the egr hose was off , the car ran fine and no limp mode. The egr has no sensors or anything attached. The vac hose did make a noise now and then but i reconnected it instead of blocking it. I have been thinking of doing it lately. Where is the transducer you speak of ? And if anyone knows does he have the same engine as mine ? V220 cdi yr 2000. I'm sure the model is 99-03 but maybe it has more added. My dash clock is marked 110 cdi so some parts are the same
     
  10. OP
    OP
    paulinho

    paulinho New Member

    Messages:
    19
    Joined:
    Nov 24, 2010
    Car:
    C270
    Track the tube that goes to the egr valve. 1 end goes to the EGR valve and the other is on the EGR transducer
    it´s a black cilinder with two vacuum tubes at the top and one micro filter and electrical plug at the bottom (if it´s the same setup of the 110 cdi)
     

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.