Frustrating Cruise Control

Discussion in 'Engine' started by FunkyFez, Aug 27, 2008.

  1. FunkyFez

    FunkyFez Member

    Messages:
    48
    Joined:
    Aug 27, 2008
    Location:
    Aberdeen
    Car:
    W202 C43 AMG
    My Cruise Control seems to work a treat up to 60MPH, when it just gives up. I've heard rumours that tire size can have an effect on this. The previous owner has fitted 245 45 ZR17's at the rear, but i believe this should be a 40 sidewall.
    Is it likely this is the issue, or should i be looking into this more?
    :confused:
     
  2. Dieselman

    Dieselman Banned

    Messages:
    34,206
    Joined:
    Jul 13, 2003
    Car:
    Peugeot 403 Convertible
    The tyres are the problem here.
     
  3. stevesey

    stevesey Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    2,969
    Joined:
    Sep 3, 2007
    Location:
    Bristol
    Car:
    Alfa 156 1.8TS
    Yep, car will be detecting a difference between front/rear wheel speeds and treating it as an error (effectively think there is some loss of traction on one axle and deciding it might be a good idea to disengage CC).

    My old Vectra was sensitive enough that when I put the (on the limit) spare on the back with a nearly full tread tyre on the other side the ABS light would come on after about 10mins at 80mph (a different reading from each side for a long period making it think there was a sensor fault).
     

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.