GPO box home phone socket help!

Discussion in 'OT (OFF Topic) Forums' started by Scorcher, Jul 24, 2008.

  1. Scorcher

    Scorcher Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    203
    Joined:
    Mar 26, 2008
    Location:
    South Croydon
    Car:
    2004 E55 AMG
    I've just finished renovating an old house, and the phone socket came loose and then went missing in the process - oops.

    I've just got one of these inside the front door, running to the phone line outside the house

    [​IMG]

    So I need to find a an extension I can wire into this box - I can only seem to find extension kits that run off the new square BT boxes :(

    help!
     
  2. Shude

    Shude MB Club Veteran

    Messages:
    13,915
    Joined:
    Jun 1, 2002
    Location:
    Cheshire
    Car:
    CLK55 AMG
    You could cut the plug off an extension and wire it into the socket, the wiring will be the same regardless. Please bear in mind that the BT socket is owned by BT and it's an offence to make unauthorised changes to the public telephone network! You might be better off asking BT to do it although they will charge you somewhere in the area of £150 for the work.
     
  3. OP
    OP
    Scorcher

    Scorcher Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    203
    Joined:
    Mar 26, 2008
    Location:
    South Croydon
    Car:
    2004 E55 AMG
    I guess I need a wiring diagram for a modern cable into the old GPO two wire box then?

    I'm renting it out on Wednesday so need to get is sorted ASAP!
     
  4. Dieselman

    Dieselman Banned

    Messages:
    34,206
    Joined:
    Jul 13, 2003
    Car:
    Peugeot 403 Convertible
    The line will be two wire only and needs connecting to a master socket by pins 2 and 5 using some internal telephone cable. Blue/white for 5 and white/blue for 2 iirc.
     
  5. OP
    OP
    Scorcher

    Scorcher Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    203
    Joined:
    Mar 26, 2008
    Location:
    South Croydon
    Car:
    2004 E55 AMG
    Brilliant - cheers! :cool:
     
  6. Dieselman

    Dieselman Banned

    Messages:
    34,206
    Joined:
    Jul 13, 2003
    Car:
    Peugeot 403 Convertible
    It has to be a master socket though, not an extension, otherwise the ringer won't work.
    Master sockets have a capacitor and resistor in, slave sockets have nothing.
     
  7. marcos

    marcos Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    1,313
    Joined:
    Oct 6, 2003
    Location:
    Hertfordshire
    Car:
    C43 estate
    Seconded and the connections are spot on.:D
     

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.