Heater slow on 1991 W126 500SE

Roygarth

Active Member
Joined
Aug 12, 2009
Messages
99
Location
Norfolk
Car
1983 W123 230E
My heater takes about 10 minutes to heat up.

Surely that's too long?

Any ideas as to the likely fault?

Should it heat up more quickly with aircon switched off?

Thanks in advance
 

grober

MB Master
Joined
Jun 22, 2003
Messages
28,196
Location
Perth, Scotland
Car
W204 C200CDI Estate
You might have a problem with your engine thermostat? Does the engine take along time to warm up also? Failing that you might have a problem with the duo valve failing to open altho they normally fail in the "on" position in the event of complete failure.
 
OP
OP
R

Roygarth

Active Member
Joined
Aug 12, 2009
Messages
99
Location
Norfolk
Car
1983 W123 230E
The engine heats up normally I think... ie in a few minutes the water temp. is up to 60+ on the gauge.

The heater eventually does work very well but it takes at least 10 minutes to do so...

Does that help?

Tks
Piers
 

grober

MB Master
Joined
Jun 22, 2003
Messages
28,196
Location
Perth, Scotland
Car
W204 C200CDI Estate
I'm not sure if THE W126 has a small recirculating pump in the heater circuit like the W124 but this might have failed /fused and might explain the slow warm up?
 
OP
OP
R

Roygarth

Active Member
Joined
Aug 12, 2009
Messages
99
Location
Norfolk
Car
1983 W123 230E
booked in for check at local spanner.....seems to warm up faster with aircon off.....is that normal?
 
OP
OP
R

Roygarth

Active Member
Joined
Aug 12, 2009
Messages
99
Location
Norfolk
Car
1983 W123 230E
Have discovered it warms up much quicker with aircon turned off.
 

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

Top Bottom