ml63 to lean on bank 1 and 2

Discussion in 'Engine' started by surfer73.., Nov 20, 2015.

  1. surfer73..

    surfer73.. Member

    Messages:
    56
    Joined:
    Jul 8, 2011
    Location:
    birmingham
    Car:
    2006 ml63 AMG
    does anyone have any ideas what is causing this running lean on bank 1 and 2 on my w164 ml63
    the codes don't pinpoint the problem and i don't want to just start swapping out parts till it fixes the issue
    it was doing this on bank 1 only then i swapped the maf sensors around and now i have it on bank 1 and 2
    any help please
     
  2. OP
    OP
    surfer73..

    surfer73.. Member

    Messages:
    56
    Joined:
    Jul 8, 2011
    Location:
    birmingham
    Car:
    2006 ml63 AMG
    one of the codes is p2187 $07E8 system to lean at idle bank 1
     
  3. grober

    grober MB Master

    Messages:
    27,857
    Joined:
    Jun 22, 2003
    Location:
    Perth, Scotland
    Car:
    W204 C200CDI Estate
    If you do a Google search on Mercedes P2187 you will get quite a few suggestions online. As you surmised from the fault code they appear to be mixture related fault codes. There are 2 options- either the sensors that monitor air input and mixture strength are faulty-- likely candidates would be the MAFF sensors or perhaps the exhaust LAMBDA sensors or you may have some sort of inlet manifold leak [ this would be after any MAFF sensors on the inlet line] These could be trivial---- a flexible pipe disconnected or leaking - or something more serious like a cracked manifold- the inlet manifolds can be quite complex with lots of internal flaps to alter the lengths of the induction path. These are activated by external solenoids but the shafts pass thro seals to the internal flaps. If a detailed visual inspection reveals nothing then its probably best left to a specialist to check out as repairs may be expensive.

    One trick is to spray around any suspect area with some form of solvent cleaner as when the solvent gets drawn into the manifold through the leak the engine note will change- but again you got to know what you are doing to avoid the car going up in flames
     
  4. BlackC55

    BlackC55 Authorised Forum Sponsor Authorised Forum Sponsor

    Messages:
    18,892
    Joined:
    Feb 8, 2007
    Location:
    Horndean, Portsmouth, Hampshire, Southsea
    Car:
    C43 AMG with a 55 engine and supercharger, E55 AMG, S500, etc
    An air leak, lambda sensor fault etc etc.

    Neds a Star to find the fault.
     
  5. OP
    OP
    surfer73..

    surfer73.. Member

    Messages:
    56
    Joined:
    Jul 8, 2011
    Location:
    birmingham
    Car:
    2006 ml63 AMG
    i did i live test with a maxiscan if anyone can understand it here are the photos [​IMG][/URL][/IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]
     
  6. BlackC55

    BlackC55 Authorised Forum Sponsor Authorised Forum Sponsor

    Messages:
    18,892
    Joined:
    Feb 8, 2007
    Location:
    Horndean, Portsmouth, Hampshire, Southsea
    Car:
    C43 AMG with a 55 engine and supercharger, E55 AMG, S500, etc
    It needs a Star. Codes are only half the info.
     
  7. OP
    OP
    surfer73..

    surfer73.. Member

    Messages:
    56
    Joined:
    Jul 8, 2011
    Location:
    birmingham
    Car:
    2006 ml63 AMG
    ok then i will go and get it plugged into star tomorrow or when the engine light comes back on as i have erased the code for now
    the last time the never told me much just that it was most likely a o2 sensor
     
  8. Auto-mobile

    Auto-mobile MB Enthusiast

    Messages:
    1,600
    Joined:
    Oct 1, 2011
    Location:
    Birmingham
    Car:
    2x c43 Amg clio 172 turbo 314bhp
    A computer diagnostic is only half the job, most lean faults tend to be a air leak after the air mass sensors.

    It will need visual checks on top of diagnostics.
     
  9. OP
    OP
    surfer73..

    surfer73.. Member

    Messages:
    56
    Joined:
    Jul 8, 2011
    Location:
    birmingham
    Car:
    2006 ml63 AMG
    how much would it cost to find the problem i can fix it myself just need to know what to fix
     
  10. OP
    OP
    surfer73..

    surfer73.. Member

    Messages:
    56
    Joined:
    Jul 8, 2011
    Location:
    birmingham
    Car:
    2006 ml63 AMG
    but what i did notice is that on photo 4 it says
    shrtftb1s2 % n/a
    shrtftb2s2 % 99.2
    does this mean that bank 1 sensor 2 is not working
    as the other one is reading 99.2
     
  11. Auto-mobile

    Auto-mobile MB Enthusiast

    Messages:
    1,600
    Joined:
    Oct 1, 2011
    Location:
    Birmingham
    Car:
    2x c43 Amg clio 172 turbo 314bhp
    Live data needs to be accessed, the secondary lambda sensors tend to monitor catalyst performance so wouldn't adjust fueling.
     
  12. OP
    OP
    surfer73..

    surfer73.. Member

    Messages:
    56
    Joined:
    Jul 8, 2011
    Location:
    birmingham
    Car:
    2006 ml63 AMG
    ok so how much would you charge to find what is causing this problem
     
  13. The _Don

    The _Don MB Enthusiast

    Messages:
    3,943
    Joined:
    Jul 11, 2010
    Car:
    Mb
  14. OP
    OP
    surfer73..

    surfer73.. Member

    Messages:
    56
    Joined:
    Jul 8, 2011
    Location:
    birmingham
    Car:
    2006 ml63 AMG
    right i have been and had my car plugged into star
    and it has come up with an air leak fault with the MAF sensors so i have replaced both sensors with brand new ones from mercedes this has not fixed the problem
    so now been back to a specialist and they have said camshaft issues causing both banks to run lean
    now has anyone heard of this problem on the 63amg engine as i was told it is a common problem mainly with the camshaft adjusters yet there is 4 camshafts 2 on each side so how can they all be faulty

    i would like to know as this is going to be one really expensive job if it is right its just i have not heard of this before
     
  15. OP
    OP
    surfer73..

    surfer73.. Member

    Messages:
    56
    Joined:
    Jul 8, 2011
    Location:
    birmingham
    Car:
    2006 ml63 AMG
    ok i stripped out my air intake today and it seems my crankcase breather pipe is disintegrating into small pieces so i am hoping that this is what has caused my lean codes
    i will be ordering a new one tomorrow along with intake gaskets as these don't look to great either so fingers crossed this fixes my problem
     
  16. kjb1

    kjb1 Active Member

    Messages:
    227
    Joined:
    Apr 21, 2015
    Car:
    C220 AMG Premium plus 7g
    not sure the crankcase breather would be causing lean issues if honest.


    Sent from my iPhone
     
Tags:

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.