MOST bus : Battery Drain

Page may contain affiliate links. Please see terms for details.

BrainSuperGlue

New Member
Joined
Jul 7, 2018
Messages
13
Location
UK
Car
W203 Coupe / CL203
I have a 2006 W203 Coupe (CL203) and I need some advice.

With a fully charged battery, the car works fine, however I've been having a battery drain where it will go flat over a few days if the car isn't used.
The multimeter showed it was using 2.5A when sleeping when it should be around 0.05A.
I troubleshooted by removing all the fuses I could including the one for the Comand NTG2.5 head unit but the car sat solidly still using 2.5A when sleeping.

I took the car to a local mechanic to see if it was something obvious. He said there was a device on the MOST bus which was not turning off BUT given his MOST scanner is generic it couldn't say which device was causing the problem.

So... given the age of the car, are there any other ways I can use, to eliminate the issue without taking it to Mercedes and them put it on STAR Xentry?

I don't have powered seats and already swapped out the overhead light console BTW.

Many thanks

BSG
 
I have a 2006 W203 Coupe (CL203) and I need some advice.

With a fully charged battery, the car works fine, however I've been having a battery drain where it will go flat over a few days if the car isn't used.
The multimeter showed it was using 2.5A when sleeping when it should be around 0.05A.
I troubleshooted by removing all the fuses I could including the one for the Comand NTG2.5 head unit but the car sat solidly still using 2.5A when sleeping.

I took the car to a local mechanic to see if it was something obvious. He said there was a device on the MOST bus which was not turning off BUT given his MOST scanner is generic it couldn't say which device was causing the problem.

So... given the age of the car, are there any other ways I can use, to eliminate the issue without taking it to Mercedes and them put it on STAR Xentry?

I don't have powered seats and already swapped out the overhead light console BTW.

Many thanks

BSG
Sounds like your having similar issues to what i had. I have put a switch on the earth that feeds the cd changer in clovebox, which i switch off when car is parked for night or day at work. Also I disconnect the bluetooth for the phone and that has stopped the drain. I am pretty sure its the centre command unit is the problem, but i can live with turning a switch off & removal of bluetooth for npw.
 
I have a 2006 W203 Coupe (CL203) and I need some advice.

With a fully charged battery, the car works fine, however I've been having a battery drain where it will go flat over a few days if the car isn't used.
The multimeter showed it was using 2.5A when sleeping when it should be around 0.05A.
I troubleshooted by removing all the fuses I could including the one for the Comand NTG2.5 head unit but the car sat solidly still using 2.5A when sleeping.

I took the car to a local mechanic to see if it was something obvious. He said there was a device on the MOST bus which was not turning off BUT given his MOST scanner is generic it couldn't say which device was causing the problem.

So... given the age of the car, are there any other ways I can use, to eliminate the issue without taking it to Mercedes and them put it on STAR Xentry?

I don't have powered seats and already swapped out the overhead light console BTW.

Many thanks

BSG
Also the amps now when system sleeps is only 0.022
 

Users who are viewing this thread

Back
Top Bottom