N49 Steering angle sensor not initialized - Code C1174

Discussion in 'Wheels, Tyres, Brakes & Suspension' started by ray1971, Sep 3, 2011.

  1. ray1971

    ray1971 New Member

    Messages:
    16
    Joined:
    Jun 26, 2011
    Car:
    ML270
    Hi,

    I have the above fault on my 2003 ML270, I'm hoping I don't need to replace the sensor as this happend after my battery went flat and was re-charged, and this seems to be a common cause for the sensor failing and needing to be initialized. Can anyone advise me what can be done to initialize the sensor? I have tried starting the vehicle and locking the wheel left to right three times but the warning light (ESA BAS) on the dash is still lit up.
    Can anyone else advise me what can be done to sort this problem and initialize the sensor? Having looked through this forum and others I have seen that opening and closing all windows as well as locking the steering wheel as previously mentioned can help some Mercedes, but I have not seen this mentioned for the ML.
    Any advice appreciated.
    Thanks.
     
  2. OP
    OP
    ray1971

    ray1971 New Member

    Messages:
    16
    Joined:
    Jun 26, 2011
    Car:
    ML270
    One thing I didn't mention is that when I start the car, the warning ESP BAS light is not on, but as soon as I turn the steering wheel the light comes on.
     
  3. jaymanek

    jaymanek Authorised Forum Sponsor Authorised Forum Sponsor

    Messages:
    16,400
    Joined:
    Nov 29, 2002
    Location:
    Nuneaton Warwickshire
    Car:
    Lots of Mercedes!
    Sounds like your sensor is faulty.
     

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.