Problem with LED sidelights.

Discussion in 'Electronics' started by Bambam13, Jun 25, 2013.

  1. Bambam13

    Bambam13 New Member

    Messages:
    15
    Joined:
    Jun 25, 2013
    Car:
    C180k cl203 coupe
    I've had error free LED sidelights fitted to my c180k coupe for about 3 months now with no problems what so ever.

    Suddenly I've noticed the drivers side only has stopped working.

    I've searched the forum and elsewhere online and cannot find a specific answer.

    I've swapped the bulbs round and at the moment it only seems to be the drivers side not working. When I unlock the car it flickers and sometimes doesn't come on at all. When I'm driving I've noticed it's out completely.

    Has this happened to anyone before? I'm now getting an error message but the bulbs have worked fine with canbus for 3 months and now only one side is causing problems and when I swap the bulbs over its the same side causing the problem.

    I really appreciate if somebody to solve this for me. :)
    Thanks.
     
  2. nigel cross

    nigel cross Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    2,413
    Joined:
    Jan 8, 2005
    Location:
    Surrey
    Car:
    W164 ML350 Audi S4
    I have had to change mine out, they dont last forever, or a couple of years even
     
  3. OP
    OP
    Bambam13

    Bambam13 New Member

    Messages:
    15
    Joined:
    Jun 25, 2013
    Car:
    C180k cl203 coupe
    But three months? I've replaced them with a different set of led bulbs, also error free, but still having the problem.
     
  4. Ted

    Ted MB Club Veteran

    Messages:
    5,704
    Joined:
    Feb 26, 2004
    Location:
    Bourton on Dunsmore
    Car:
    SLC 250D AMG Line, Yamaha XVS 1100, Jeep Renegade
    Do you have incandescent bulbs at the rear?

    Could be one of those about to fail, but you are assuming it is an led issue.
     
  5. OP
    OP
    Bambam13

    Bambam13 New Member

    Messages:
    15
    Joined:
    Jun 25, 2013
    Car:
    C180k cl203 coupe
    haven't modified the rear lights. Error message says "check front right parking bulb" it flickers when I unlock and lock the car but when the engine is running it stays on. They are error free lights and haven't had any problems with them before. Haven't changed anything in the car to cause it...
     
  6. IRISH E55

    IRISH E55 Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    164
    Joined:
    Aug 4, 2010
    Location:
    dublin
    Car:
    2001 e55 amg
    The flicker is from the can system doing a self check on on the bulbs so by the time you get key into the ignition it knows there is a bulb gone
     
  7. OP
    OP
    Bambam13

    Bambam13 New Member

    Messages:
    15
    Joined:
    Jun 25, 2013
    Car:
    C180k cl203 coupe
    But the bulb isn't gone.. It works fine when the engine is running. When I turn the key to position 2 (just before the engine starts) the lights are still in the 'locator lighting' mode (sides and fogs come on when unlocked) and I get the error message. Sorry Irish if I'm going in circles.
     
  8. KillerHERTZ

    KillerHERTZ Administrator Staff Member

    Messages:
    16,865
    Joined:
    May 21, 2003
    Location:
    Cambridge
    Car:
    CLS63 AMG
    When I sell mine I mention that the 'follow me home' lighting must be switched off as the changing voltage effects the LEDs. Id try that
     
  9. nigel cross

    nigel cross Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    2,413
    Joined:
    Jan 8, 2005
    Location:
    Surrey
    Car:
    W164 ML350 Audi S4
    Its on its way out
     
  10. OP
    OP
    Bambam13

    Bambam13 New Member

    Messages:
    15
    Joined:
    Jun 25, 2013
    Car:
    C180k cl203 coupe
    But the follow me home function has always worked before. Is there a way to fix it. I really like having the lights come on when I unlock the car :)
     
  11. KillerHERTZ

    KillerHERTZ Administrator Staff Member

    Messages:
    16,865
    Joined:
    May 21, 2003
    Location:
    Cambridge
    Car:
    CLS63 AMG
    LEDs are prone to fluctuations in currents. Can cause them to fail.

    I personally put 99% issues down to how they have been installed (not aimed at you)

    I still have my original W5Ws that are getting on for 3 years old
     
  12. OP
    OP
    Bambam13

    Bambam13 New Member

    Messages:
    15
    Joined:
    Jun 25, 2013
    Car:
    C180k cl203 coupe
    So how do I return to having my follow me home sequence back to normal again, new bulbs, in-line resistors?

    An extra detail loosely related: I have LED fog light bulbs with inline resistors installed purely so they match the sidelights on the follow me home function.
    I only have my fog lights on whilst driving maybe 3 days a year so they're only there for asthetics not performance. The fog lights have no issues with flickering or error messages.
     
  13. Bobby Dazzler

    Bobby Dazzler MB Club Veteran

    Messages:
    15,737
    Joined:
    Jan 21, 2005
    Location:
    Mittel England
    Car:
    ML AMG-line Black Series
    Try replacing with traditional bulbs to determine whether LED is a contributing factor. They cost pennies.
     
  14. b1g1an

    b1g1an Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    1,513
    Joined:
    Dec 12, 2012
    Location:
    Norfolk
    Car:
    Thug in a silk dressing gown
    That isn't follow me home, that's surround lighting. Follow me home is where they stay on for an amount of time after you lock it.
     
  15. OP
    OP
    Bambam13

    Bambam13 New Member

    Messages:
    15
    Joined:
    Jun 25, 2013
    Car:
    C180k cl203 coupe
    Yeah. I called it locator lighting as that's what it says in the settings. Anybody know how to fix it?
     
  16. OP
    OP
    Bambam13

    Bambam13 New Member

    Messages:
    15
    Joined:
    Jun 25, 2013
    Car:
    C180k cl203 coupe
    I have done. I know it is the LEDs, I want to know how to fix it.
     
  17. KillerHERTZ

    KillerHERTZ Administrator Staff Member

    Messages:
    16,865
    Joined:
    May 21, 2003
    Location:
    Cambridge
    Car:
    CLS63 AMG
    Damage will have already been done by the sounds of it. you will need a replacement LED
     
  18. OP
    OP
    Bambam13

    Bambam13 New Member

    Messages:
    15
    Joined:
    Jun 25, 2013
    Car:
    C180k cl203 coupe
    So all I need are new bulbs? That's not bad at all. Any recommendations on which ones to get?
     
  19. KillerHERTZ

    KillerHERTZ Administrator Staff Member

    Messages:
    16,865
    Joined:
    May 21, 2003
    Location:
    Cambridge
    Car:
    CLS63 AMG
    Id buy the same LED (from the same supplier) as you have in the car already otherwise the colour temp maybe different.

    Bare in mind is only a matter of time before this happens again if you keep the 'follow me home lighting' on.
     
  20. OP
    OP
    Bambam13

    Bambam13 New Member

    Messages:
    15
    Joined:
    Jun 25, 2013
    Car:
    C180k cl203 coupe
    I'll bare that in mind, thank you.
     

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.