Rattle on start up

Pilotprice

Active Member
Joined
Aug 24, 2013
Messages
100
Car
2013 C63 AMG
Hi guys

Just quick one really, I've noticed that sometimes on cold startup, for a split second I get a tinny rattle when my c63 first cranks? Sounds like the prop/flywheel? Doesn't do it every time?

Just me? The car has done 10,000 and is a 2013 model

Thanks
 

def90cars

MB Enthusiast
Joined
Feb 10, 2014
Messages
1,528
Location
Derby
Car
S205 AMG C63S, W204 C63 AMG PPP, Abarth 595 Competizione, Fiat 500 Twinair, Toyota Carina E GTi
No sure if its just you , but I complete of a momentary clunk on start up that the dealer "could not hear" on my 2009 Alpina.

I hear a year later there was a known issue with looses flywheels/clutch assemblies.

I am sure that's what is was.

I would get it to an MB dealer and get their thoughts. At least if it fails later you can say it was look at previously.
 

DuncS3

Active Member
Joined
Sep 26, 2012
Messages
771
Location
Surrey, UK
Car
2017 C63S Coupe, 2005 E46 M3, 1988 Audi quattro
My 2013 507 sometimes does this - probably about 40% of the time - a rattle from the front when starting from dead cold - sounds a bit lame tbh. I haven't mentioned it to the dealership yet, so it isn't bothering me too much.
 

knighterrant

MB Enthusiast
Joined
Mar 2, 2012
Messages
4,252
Location
Here
Car
Yes
Sounds like (pun intended) the camchain tensioner - a known fault on M276, M278 and M157 engines. See this post: http://www.mbclub.co.uk/forums/engine/172521-m157-m276-camchain-tensioner-heads-up.html

I have the same problem (we're far too fussy) but my dealer said there was nothing wrong when I reported it soon after buying the car in 2012. This didn't become a "known fault" until last year. I haven't bothered to get mine fixed yet and will wait until the next service to get it done at the same time.
 

BenzedUP

MB Enthusiast
Joined
Oct 23, 2005
Messages
4,112
Location
London & Surrey.
Car
NA
knighterrant said:
Sounds like (pun intended) the camchain tensioner - a known fault on M276, M278 and M157 engines. See this post: http://www.mbclub.co.uk/forums/engine/172521-m157-m276-camchain-tensioner-heads-up.html I have the same problem (we're far too fussy) but my dealer said there was nothing wrong when I reported it soon after buying the car in 2012. This didn't become a "known fault" until last year. I haven't bothered to get mine fixed yet and will wait until the next service to get it done at the same time.
Dropping my car next week to get this sorted at MB, will let you know how I get on, might need some luck but hoping it's a straightforward thing.
 

seven

Active Member
Joined
Aug 6, 2010
Messages
791
Location
Wiltshire
Car
Transporter Kombi
Had it on mine from almost new - 2012 model. Sold it recently with 25K on the clock and never had a problem. My dealer [Swindon] said 'they all do it'.
I think that using 5w40 oil has been shown to make a difference if I remember correctly. I know that on my last service they used it and told me it was what they now recommended.

See this useful thread: http://www.mbclub.co.uk/forums/amg-lounge/176075-my-m156-engine-mods-future-proofing.html
 
Last edited:

ScottyC63

Active Member
Joined
Mar 16, 2014
Messages
87
Car
C63 AMG
Pilotprice said:
Hi guys Just quick one really, I've noticed that sometimes on cold startup, for a split second I get a tinny rattle when my c63 first cranks? Sounds like the prop/flywheel? Doesn't do it every time? Just me? The car has done 10,000 and is a 2013 model Thanks
Same here. Has never caused a problem and as it is only for a split second every so often on cold start, I have never been too bothered about it. It does sound pressure related, although I noticed it didn't do it this evening after not being started for over 24 hours. As long as no damage is being caused to the engine, I can live with it.
 

BenzedUP

MB Enthusiast
Joined
Oct 23, 2005
Messages
4,112
Location
London & Surrey.
Car
NA
Had mine back today, finally! Should be all fixed now.

Took MB over a week to carry out this "Service enhancement" on my C204.

Let's see if it's gone for good now!
 
OP
OP
Pilotprice

Pilotprice

Active Member
Joined
Aug 24, 2013
Messages
100
Car
2013 C63 AMG
Mine is in this week for the A service and for them to check this.

Also they need to sort my dodgy drivers window motor which rattles aswell!
 

BenzedUP

MB Enthusiast
Joined
Oct 23, 2005
Messages
4,112
Location
London & Surrey.
Car
NA
Good luck, hope it won't take them over a week to sort out.

Started mine this morning and no rattle so fingers crossed it stays that way.
 

sjmaxwell

MB Enthusiast
SUPPORTER
Joined
Aug 15, 2003
Messages
3,360
Location
Chatham, Kent
Car
2012 E Class E63 PPP, 2012 SLK55 AMG
My 2013 E63 is a M157 and it's booked to be fixed Monday week for three days.

First attempt, they didn't have the specialist tool, second attempt they realised that they needed a lot more parts that were in Germany after they printed off the 59 pages of instructions :eek:

So its booked for three days and they are giving me a car wile its being done :thumb:
 

doughboy

Active Member
Joined
Jun 4, 2013
Messages
225
Car
2014 E63 AMG Estate
what's yours in for sjmaxwell?

a rattle on start up?
 

doughboy

Active Member
Joined
Jun 4, 2013
Messages
225
Car
2014 E63 AMG Estate
Mines a Nov13 M157 and it does a fast sort of clicky metallic tick, tick, tick, tick for about 3 secs from cold.

It reminds me of the start up turbo wastegate rattle on my old 335i.

What do your garage think it is?
 

sjmaxwell

MB Enthusiast
SUPPORTER
Joined
Aug 15, 2003
Messages
3,360
Location
Chatham, Kent
Car
2012 E Class E63 PPP, 2012 SLK55 AMG
Check the link in Post 4, if your engine number on the V5 is in that group in the XENTRY document found on line then its possibly the chain tensioner problem
 

BenzedUP

MB Enthusiast
Joined
Oct 23, 2005
Messages
4,112
Location
London & Surrey.
Car
NA
sjmaxwell said:
My 2013 E63 is a M157 and it's booked to be fixed Monday week for three days. First attempt, they didn't have the specialist tool, second attempt they realised that they needed a lot more parts that were in Germany after they printed off the 59 pages of instructions :eek: So its booked for three days and they are giving me a car wile its being done :thumb:
Ha! Was exactly the same case here.

They were annoyed by my constant calls asking for an update.
 

st13phil

MB Enthusiast
SUPPORTER
Joined
Nov 6, 2007
Messages
8,610
Location
North Oxfordshire
Car
His - Denim Blue A220 AMG Line Premium / Hers - Obsidian Black R172 SLK55
My 2013 E63 is a M157 and it's booked to be fixed Monday week for three days.

First attempt, they didn't have the specialist tool, second attempt they realised that they needed a lot more parts that were in Germany after they printed off the 59 pages of instructions :eek:
Similar experience with my car - which the dealer had for a week! Not sure if the instructions aren't as clear as they might be, or whether it's the fact it's an unusual job for the dealers to undertake :dk:

It was the need to replace some single-use magnesium bolts that wasn't picked up until the technician pulled mine apart that held up my car.
 

doughboy

Active Member
Joined
Jun 4, 2013
Messages
225
Car
2014 E63 AMG Estate
sjmaxwell said:
Check the link in Post 4, if your engine number on the V5 is in that group in the XENTRY document found on line then its possibly the chain tensioner problem
Mines much later than the engine numbers and dates listed.

But it still has the nasty rattle, only on a warm start thought after cooling for an hour or so.

They're coming to collect it on the 23rd, and to fix the failed offside heated mirror
 

rjmghome

Active Member
Joined
Jan 14, 2013
Messages
119
Car
C63 AMG
My wild guess:

Aircon compressor on many engines makes a clicking noise as it is engaged on start up. It is totally normal on most cars, it's just the cam on the shaft that drives the compressor. But I am an accountant, not an engineer.
 

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

Top Bottom