Reversing camera problems

Discussion in 'Electronics' started by Weds, Aug 29, 2017.

  1. Weds

    Weds Member

    Messages:
    55
    Joined:
    Apr 1, 2017
    Location:
    Chatham, Kent
    Car:
    Mercedes E Class Estate, Porsche 928 S4
    I've been following loads of threads on here for fitting a reversing camera. I have a 2011 S212 E class Estate, (4.5 comand unit) the camera is fitted and I have a video feed upto the comand unit (checked with a video camera with video input) , the camera is a NTSC format, i have enabled the reverse settings in the comand unit and the reverse screen comes up when reverse is selected but I don't get any picture in the screen. Just a black screen.

    What have i missed, i've been through so many Youtube videos and threads on here it all looks so simple but i'm stumped..
     
  2. such01

    such01 Active Member

    Messages:
    362
    Joined:
    Jul 13, 2016
    Location:
    Garden of England
    Car:
    E350 CDI W212
    did you check that the camera works by connecting to the command before installing?
     
  3. OP
    OP
    Weds

    Weds Member

    Messages:
    55
    Joined:
    Apr 1, 2017
    Location:
    Chatham, Kent
    Car:
    Mercedes E Class Estate, Porsche 928 S4
    I didn't check it worked before installing but I know it works as I've connected a video camera with a phono input to the camera cable right up to the phono plug before the fakra lead that goes into the back of the comand unit.

    This is the second camera I tried as the first I had was a PAL version then I got an NTSC one..
     
  4. ALEX GOUGH

    ALEX GOUGH New Member

    Messages:
    10
    Joined:
    May 23, 2015
    Car:
    mercedes sl 350 r231
    The reverse camera must be connected to the double green fakra connection on the lower rear of an NTG4.5 dont think it matters which one. Also you will not get the guidance lines until the camera is coded with Star and the calibration tool.Assuming you have a genuine merc camera.
    Hope this helps
     
  5. OP
    OP
    Weds

    Weds Member

    Messages:
    55
    Joined:
    Apr 1, 2017
    Location:
    Chatham, Kent
    Car:
    Mercedes E Class Estate, Porsche 928 S4
    I've tried both the green connectors without success.. I think my 2011 model is too old for guidance lines (so Iv'e been told)
     
  6. ALEX GOUGH

    ALEX GOUGH New Member

    Messages:
    10
    Joined:
    May 23, 2015
    Car:
    mercedes sl 350 r231
    Okay so just to recap, you have the camera connected as follows.
    total of four wires and one video cable come from camera.
    video cable goes to rear of comand green lower connection.
    negative wire to chassis ground.
    positive wire to feed from rear sam module.
    last two wires go to can communication from memory green, green/white.
    just a thought if you select system menu on comand have you put a tick in the box that says reverse camera select with revers gear?
    I have fitted a few of these and this is from memory.
    Hope this help you.
     
  7. HughJarse

    HughJarse MB Enthusiast

    Messages:
    1,035
    Joined:
    Sep 13, 2006
    Location:
    North East
    Car:
    c250
    Sounds like the camera itself i not working or not getting power. Where did you take the feed from for the camera power? Did you use a relay to make sure it's clean?
     
  8. OP
    OP
    Weds

    Weds Member

    Messages:
    55
    Joined:
    Apr 1, 2017
    Location:
    Chatham, Kent
    Car:
    Mercedes E Class Estate, Porsche 928 S4
    All now working... :)

    I'm a silly billy.. I plugged the camera feed into the blue plug instead of the spare green one. The only excuse I have is I was looking at pictures taken of the back of the comand unit and saw that the camera feed was plugged into the socket nearest the multi connector not realising the one they were showing didn't have the blue sockets.

    Pleased it now works.. But what are the blue sockets for ?
     
  9. HughJarse

    HughJarse MB Enthusiast

    Messages:
    1,035
    Joined:
    Sep 13, 2006
    Location:
    North East
    Car:
    c250
    Errr normally your GPS antennae I think??
     
  10. HughJarse

    HughJarse MB Enthusiast

    Messages:
    1,035
    Joined:
    Sep 13, 2006
    Location:
    North East
    Car:
    c250
    I said errrr as I would think it should have a GPS antennae plugged into it!! :)
     
  11. richard

    richard Authorised Forum Sponsor Authorised Forum Sponsor

    Messages:
    6,225
    Joined:
    Jun 10, 2002
    Location:
    Berkshire, UK
    Car:
    MY04 SL55, MY18 GLC63s
    NTG4.5 GPS antenna is white fakra coax. Mustard is Bluetooth antenna, Double-White is FM/AM antennas (diverse). Double green is Media-Interface-Video and Reverse Camera. Double Brown is TV tuner, Double Cream is Video out to rear screens. Single Green is the Night Vision video in.
    There are also HSD connectors, Grey = Screen, Pink = USB. On Audio-20 Light Green HSD is the Becker-Map-Pilot video input, which is Blue on early systems.

    I didn't think there was a blue coax fakra !! I suspect the OP is taking about the single green fakra.

    R
     
    1 person likes this.

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.