Sat nav update

Discussion in 'Electronics' started by rosie5golf, Nov 14, 2019.

  1. rosie5golf

    rosie5golf Active Member

    Messages:
    65
    Joined:
    Mar 24, 2015
    Location:
    Norfolk
    Car:
    Mercedes e320 avant-garde estate
    I've just purchased two update satnav discs for my 2008 w211 but understand that I might need my comand firmware updated too.
    My question is, how do I install these two discs ? Do they go in my CD slot ?
    Do I need to unload all my cd's first ?
    How do I start the process ?
    I 'phoned my MB dealer who is saying that the cost of updating my firmware cost £160 and could take an hour. Surely that's way over the top.
     
  2. Headhurts

    Headhurts MB Enthusiast

    Messages:
    1,129
    Joined:
    Nov 29, 2015
    Location:
    Near Coltishall, Norfolk
    Car:
    Mercedes E350 Estate Night Edition
    That does sound excessive for an update, is that via Mercedes (Baron Group) Norwich?

    I have read that you can trash your system if not using genuine discs.

    I’m sure someone will be along soon who knows what they are talking about.

    Robin


    Sent from my iPad using Tapatalk
     
  3. SL500AMG

    SL500AMG MB Enthusiast

    Messages:
    1,746
    Joined:
    Nov 3, 2017
    Location:
    GB
    Car:
    SL500 AMG Sport
    I was charged £90 for firmware update by Waterhouse MB chelmsford.

    Sent from my SM-G955F using Tapatalk
     
  4. Gollom

    Gollom MB Enthusiast

    Messages:
    4,229
    Joined:
    May 10, 2006
    Location:
    Preston, Lancs
    Car:
    S211 E220CDi AvantGarde, NTG 2.5 with Linguatronic
    Hiya! Could I ask what version the maps are please?
     
  5. Riva811

    Riva811 Active Member

    Messages:
    585
    Joined:
    Jan 7, 2018
    Location:
    London
    Car:
    CL500 Blueefficiency
    Usually you can just update by inserting the disc, the process is quite automated. HOWEVER, you might need a firmware update first, which means you might need to install a previous version installed first.
     
  6. skippyjasper

    skippyjasper Active Member

    Messages:
    153
    Joined:
    Feb 17, 2014
    On my US W211 (2007) the navigation device is in the truck (oops, boot) on the left side behind a panel. You eject the existing Nav disk and insert the new one.
    As I recall it was only one disc (sold car). You say you have two?


    Sent from my iPad using Tapatalk
     
  7. Neiltodd

    Neiltodd Active Member

    Messages:
    768
    Joined:
    Jul 22, 2009
    Location:
    moray
    Car:
    c63 amg estate
    Just insert disc 1, whin its done you will get a message on screen asking for disc 2.
     
  8. Diesel Benz

    Diesel Benz MB Enthusiast

    Messages:
    4,086
    Joined:
    Feb 3, 2006
    Location:
    Europe
    Car:
    222.132 & 221.122 & 213.050 & 906.633
    As usual, a lot of confusion and conflicting replies just because of the uncertainty about the car in question. The W211 changed from NTG1 COMAND to NTG2.5 from build date 06.2008 onwards.

    NTG1 has one maps DVD and the Navi DVD drive is at the trunk (boot if you prefer). NTG2.5 has navi processor integrated to the head unit and has maps data stored an a hard drive. Two completely different systems.
     
    Srdl and markjay like this.
  9. OP
    OP
    rosie5golf

    rosie5golf Active Member

    Messages:
    65
    Joined:
    Mar 24, 2015
    Location:
    Norfolk
    Car:
    Mercedes e320 avant-garde estate
    Hi Steve and Sue,
    The discs are NTG 2.5 version APS17 if that makes sense.
    I'VE tried to put the disc in the CD slot but, it won't accept them.
    I wonder if that is due to it being a 6 CD unit.
     
  10. OP
    OP
    rosie5golf

    rosie5golf Active Member

    Messages:
    65
    Joined:
    Mar 24, 2015
    Location:
    Norfolk
    Car:
    Mercedes e320 avant-garde estate
    Yes I do.
     
  11. OP
    OP
    rosie5golf

    rosie5golf Active Member

    Messages:
    65
    Joined:
    Mar 24, 2015
    Location:
    Norfolk
    Car:
    Mercedes e320 avant-garde estate
    It won't let me put the disc in the CD slot.
     
  12. OP
    OP
    rosie5golf

    rosie5golf Active Member

    Messages:
    65
    Joined:
    Mar 24, 2015
    Location:
    Norfolk
    Car:
    Mercedes e320 avant-garde estate
    So, I have the 2.5 installed in my car.
    Now the question is, how do I insert the discs when it won't allow me to ? Is it because it's a 6 CD autochanger ?
     
  13. zipdip

    zipdip MB Enthusiast

    Messages:
    2,638
    Joined:
    Mar 5, 2015
    Location:
    Essex
    Car:
    s320
    Well the CD player with its 6 cd capacity has nothing to do with your Sat Nav,the slot you want is just below the Sat Nav screen,when you insert the first disk make certain you have the car running,these updates can take some time,if you battery runs low the whole process may stop and then you have a problem.
     
  14. Neiltodd

    Neiltodd Active Member

    Messages:
    768
    Joined:
    Jul 22, 2009
    Location:
    moray
    Car:
    c63 amg estate
    The 6 CD in dash is where I put my satnav discs to update it.
     
  15. Neiltodd

    Neiltodd Active Member

    Messages:
    768
    Joined:
    Jul 22, 2009
    Location:
    moray
    Car:
    c63 amg estate
    Sounds like all your slots have a disc in them
     
  16. zipdip

    zipdip MB Enthusiast

    Messages:
    2,638
    Joined:
    Mar 5, 2015
    Location:
    Essex
    Car:
    s320
    Correction slot is above the screen not below.
     
  17. Chrishazle

    Chrishazle MB Enthusiast

    Messages:
    3,395
    Joined:
    Nov 13, 2008
    Location:
    Nr Ashford, Kent
    Car:
    2008 S204 C220CDI Elegance Estate Auto, 2008 R171 facelift SLK280 Auto.
    You have to empty the 6 CD changer before inserting update DVD1.
     
    Neiltodd likes this.
  18. markjay

    markjay MB Club Veteran

    Messages:
    24,635
    Joined:
    Jun 24, 2008
    Location:
    London
    Car:
    W204 C180 Executive SE 2013 Automatic / COMAND NTG4.7 and Morel speakers fitted by www.comand.co.uk
    There are two variants of the NTG2.5.

    One has a single built-in CD drive.

    The other has a 6-CD built in changer.

    Both look externally identical, apart from the graphics on the Eject button. The single-CD unit has a simple 'Eject' arrow, while the 6-CD unit has an image of a stack of CDs.
     
  19. Gollom

    Gollom MB Enthusiast

    Messages:
    4,229
    Joined:
    May 10, 2006
    Location:
    Preston, Lancs
    Car:
    S211 E220CDi AvantGarde, NTG 2.5 with Linguatronic
    I have the 6 CD changer and it can be a problem sometimes inserting CD's. I mainly use the HD (can be a faff copying stuff over!), SD and USB media cable for my music
     
    Diesel Benz likes this.
  20. richard

    richard Authorised Forum Sponsor Authorised Forum Sponsor

    Messages:
    6,172
    Joined:
    Jun 10, 2002
    Location:
    Berkshire, UK
    Car:
    MY04 SL55, MY18 GLC63s
    If you are using copy disks, you risk writing the unit off if there is a read error at certain points (or just getting it completely stuck in Nav update mode) - as DVD-RW reflect light less well than "printed" DVDs they are more likely to give read errors.

    If costs is the reason for trying to use copy disks, then my suggestion is look for some genuine ones that are a year out of date as they are much cheaper.

    Cheers

    Richard
     
    wongl likes this.

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.