W211 E220 CDI - Shifter Pops Out of 1st Gear

Discussion in 'Engine' started by LeftBrain, Sep 15, 2011.

  1. LeftBrain

    LeftBrain Member

    Messages:
    34
    Joined:
    Apr 29, 2010
    Location:
    Florida, USA
    Car:
    '03 E220 CDI, '85 300TD
    2003 E220 CDI Engine OM646.961, trans 716.649 - manual shift six speed, 138k miles

    Every so often when I let out the clutch in 1st gear she pops out with a hellacious bump and of course the engine revs away. I put it back in and she takes off as normal.

    Happens more often if I'm in a hurry. Sometimes the shifter feels kinda' like putty when going into 1st, and then she usually pops out. Doesn't happen very often though, maybe once a week if I'm careful. If it feels soft (like putty) and I take it out and put it back in it clicks in nicely and works fine.

    Hasn't gotten any better or worse in 40k miles.

    Anybody ever had a similar experience that you were able to fix, and can share some advise? Where should I look first, I haven't even put it on a lift yet.
     
    Last edited: Sep 15, 2011
  2. OP
    OP
    LeftBrain

    LeftBrain Member

    Messages:
    34
    Joined:
    Apr 29, 2010
    Location:
    Florida, USA
    Car:
    '03 E220 CDI, '85 300TD
    Hmmm. Guess I'm the only one this has ever happened to.
     
  3. jaymanek

    jaymanek Authorised Forum Sponsor Authorised Forum Sponsor

    Messages:
    16,412
    Joined:
    Nov 29, 2002
    Location:
    Nuneaton Warwickshire
    Car:
    Lots of Mercedes!
    Not many manual modern Mercedes in this country my friend!
    However that does sound like a problem in the gearbox itself.
     
  4. Alex Crow

    Alex Crow Active Member

    Messages:
    278
    Joined:
    Sep 30, 2011
    Location:
    Super Suffolk
    Car:
    S210 320cdi
    Hello LeftBrain.

    Not sure on this one, truth is there are so few manual boxes on these that issues do not come up often.
    Guess you really need to look at that linkage and see what gives - good luck.
     
  5. Dieselman

    Dieselman Banned

    Messages:
    34,206
    Joined:
    Jul 13, 2003
    Car:
    Peugeot 403 Convertible
    It could be as simple as the engine mounts being worn or the selector linkage requiring adjustment, after that suspect a bent selector.
     
  6. OP
    OP
    LeftBrain

    LeftBrain Member

    Messages:
    34
    Joined:
    Apr 29, 2010
    Location:
    Florida, USA
    Car:
    '03 E220 CDI, '85 300TD
    Thanks fellas. Hadn't thought about the engine mounts, so that's an especially good lead.

    Surprised to hear so few manual gearboxes. Over here there are *none* on the E class, so mine is special here as well.

    Will post back after I have a look - might be a while.

    Thanks! (Cheers!)
     

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.