W221 Comand completely dead

Discussion in 'Electronics' started by jimmymidnight, Mar 24, 2016.

  1. jimmymidnight

    jimmymidnight Active Member

    Messages:
    509
    Joined:
    Jul 28, 2009
    Location:
    Ely, Cambridgeshire
    Car:
    W221 S350L
    Hi everyone, urgently seeking some help here - the Comand on my 2007 S class has completely died - no picture, no sound, the screen doesn't move or anything and in the dash I just get "----" for all Comand related menus...

    Am I being optimistic in thinking this could be a fuse, and if so, where would it be?

    Thanks in advance!
     
  2. zipdip

    zipdip MB Enthusiast

    Messages:
    2,692
    Joined:
    Mar 5, 2015
    Location:
    Essex
    Car:
    s320
    Well by no means a expert but in the engine compartment at the back drivers side is a fuse box you could check fuse 25 that might be blown or just need a clean,but I am sure the electronic guys will post soon.
     
    1 person likes this.
  3. OP
    OP
    jimmymidnight

    jimmymidnight Active Member

    Messages:
    509
    Joined:
    Jul 28, 2009
    Location:
    Ely, Cambridgeshire
    Car:
    W221 S350L
    Thanks! I'll cross my fingers and go for the fuse in the morning when I can get to my tools!
     
  4. zipdip

    zipdip MB Enthusiast

    Messages:
    2,692
    Joined:
    Mar 5, 2015
    Location:
    Essex
    Car:
    s320
    Well it will not be a big fuse either a 5 amp or 7.5 amp,I have seen a post that says it is a 5 amp number 51 in the fuse box I said,there are I think some fuses behind the command,but that would mean taking the unit out,there is a very good how to video on utube for that ,not sure where the all the electronic guys are.
     
  5. OP
    OP
    jimmymidnight

    jimmymidnight Active Member

    Messages:
    509
    Joined:
    Jul 28, 2009
    Location:
    Ely, Cambridgeshire
    Car:
    W221 S350L
    Fuse 51 was fine, but that is for the screen. On further investigation, everything comand related has died. I can't even lower the headrests or change the gearbox settings.
     
  6. zipdip

    zipdip MB Enthusiast

    Messages:
    2,692
    Joined:
    Mar 5, 2015
    Location:
    Essex
    Car:
    s320
    That is bad news ,well have a look at either end of the dash there are two panels that pry off there are more fuses there the fuses are supposed to be 28 and 26 try those,it cannot do any harm,the only other thing is disconnection of the battery but leave that as a last resort,you either need somebody on here that is a wizard at command or call you local specialist garage.
     
    1 person likes this.
  7. Diesel Benz

    Diesel Benz MB Enthusiast

    Messages:
    4,088
    Joined:
    Feb 3, 2006
    Location:
    Europe
    Car:
    222.132 & 221.122 & 213.050 & 906.633
    This is a W221, the COMAND fuse is a the rear SAM, fuse #122, 7,5A. You can access the rear SAM fuses via the flap behind the rear seat armrest.
     
    1 person likes this.
  8. OP
    OP
    jimmymidnight

    jimmymidnight Active Member

    Messages:
    509
    Joined:
    Jul 28, 2009
    Location:
    Ely, Cambridgeshire
    Car:
    W221 S350L
    Thanks Diesel Benz. It was indeed fuse 122. Got it all fixed and working again for the grand total of £1.50 for a new fuse. Phew...
     
    1 person likes this.

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.