'Chirp'/squeak noise on engine start/stop

sgregory124

Active Member
Joined
Sep 11, 2004
Messages
257
Location
Derbyshire
Car
2017 C63S AMG Saloon, 1997 C36 AMG Saloon (Gone but not forgotten)
Afternoon all,

Just been on a 45 mile round trip for petrol (why not - nice day for it right?!), whilst sitting in traffic, eco/comfort mode does its thing as usual and kills the engine. Since I had the windows down I just noticed a relatively loud 'chirp' or squeak noise coming from the engine on both start and stop. It sounds like a tropical bird under the bonnet, for about 1.5 seconds until the engine is running.

When I stopped at the filling station I tested to see if the sound would happen when shutting the car down with the button, which it didn't. On startup after feeling the noise didn't occur then either. So it appears it only happens when the car stops or starts in eco/comfort mode.

My initial thought here is a dodgy belt somewhere, but if that's the case why doesn't the car do it when using the button to start or stop? Also, surely the car is using the same mechanism to start and stop as it does when you do it manually??

Hoping this isn't a garage visit given it was only serviced 5 weeks ago and i've only done 400 odd miles since!

Car is a W205 C63S, any suggestions considered, thanks in advance :)

Simon
 
OP
OP
sgregory124

sgregory124

Active Member
Joined
Sep 11, 2004
Messages
257
Location
Derbyshire
Car
2017 C63S AMG Saloon, 1997 C36 AMG Saloon (Gone but not forgotten)
Any ideas anyone? Tested the car again today and the noise is still there so it looks like its off to the garage I go....:\
 
OP
OP
sgregory124

sgregory124

Active Member
Joined
Sep 11, 2004
Messages
257
Location
Derbyshire
Car
2017 C63S AMG Saloon, 1997 C36 AMG Saloon (Gone but not forgotten)
Whilst not generally in the habit of replying to myself, I thought i'd update this thread in case anyone else is having a similar issue. Whilst I don't have a conclusive answer (as the car is still being diagnosed and staying at the garage over night), it is looking very much like a starter motor problem.

Might have a stiff drink later and prepare myself for the inevitable wallet destruction!
 

Lcummins75

New Member
Joined
Feb 20, 2021
Messages
18
Location
Essex
Car
C63S W205
Hi, i have the exact same problem... i just noticed it today with windows open in traffic... was it the starter motor in the end? thanks Lee (2018 C63S)
 

ChrisHGTV

Active Member
SUPPORTER
Joined
Oct 4, 2019
Messages
593
Location
Guildford
Car
E250 Avantgarde Estate, Alfa GTV V6, Vespa, Ducati, many bicycles...
Could it be a belt slipping?
 

Tonye

Active Member
Joined
Apr 27, 2021
Messages
162
Location
Bolton
Car
Sl320 2000
If it was a starter problem wouldn't that be as the belt, not on manual start only on eco, 🙄
 

Lcummins75

New Member
Joined
Feb 20, 2021
Messages
18
Location
Essex
Car
C63S W205
Thanks for feedback guys. Yes I get what your saying. I be interested to hear how Simon got on
 
OP
OP
sgregory124

sgregory124

Active Member
Joined
Sep 11, 2004
Messages
257
Location
Derbyshire
Car
2017 C63S AMG Saloon, 1997 C36 AMG Saloon (Gone but not forgotten)
Thanks for feedback guys. Yes I get what your saying. I be interested to hear how Simon got on
Ok so mine was the starter motor ‘bendix’ drive, all the lubrication had dried out, luckily didn’t need a replacement though.

The garage removed it from the car, re-greased it and refitted. I paid £220 for the labour, but that was with additional diagnosis when we thought it was a worn belt or pulley. So you will probably pay less if that’s your issue.

That price was from my local independent. Hope that helps!
 

Lcummins75

New Member
Joined
Feb 20, 2021
Messages
18
Location
Essex
Car
C63S W205
Ok so mine was the starter motor ‘bendix’ drive, all the lubrication had dried out, luckily didn’t need a replacement though.

The garage removed it from the car, re-greased it and refitted. I paid £220 for the labour, but that was with additional diagnosis when we thought it was a worn belt or pulley. So you will probably pay less if that’s your issue.

That price was from my local independent. Hope that helps!
Thanks Simon. Appreciate the feedback and glad you got it sorted.
 

Gollom

MB Enthusiast
SUPPORTER
Joined
May 10, 2006
Messages
8,032
Location
Preston, Lancs
Car
S204 C220CDi Sport ED125 BlueEfficiency
Ok so mine was the starter motor ‘bendix’ drive, all the lubrication had dried out, luckily didn’t need a replacement though.

The garage removed it from the car, re-greased it and refitted. I paid £220 for the labour, but that was with additional diagnosis when we thought it was a worn belt or pulley. So you will probably pay less if that’s your issue.

That price was from my local independent. Hope that helps!
This kind of thing is what makes the forum so great. If only everybody who finds a solution to odd issues posted back with the resolution!
 

Users who are viewing this thread

Top Bottom