w202 gearbox problem

Discussion in 'Engine' started by funga007, Aug 31, 2008.

  1. funga007

    funga007 Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    106
    Joined:
    Nov 11, 2007
    Location:
    london
    Car:
    Merc w202 200
    i have c200 w202 and the problem seems to be that once the engine has warmed up, the gears do not wanna change up or down but if you put your foot down it revs to about 4k 5k and then it changes gear, it does not really help when your driving at around 15 to 20 mph around down. sometimes a very funny smells can be smelt like sulphur or ammmonia.
    also when the problem starts it just holds back like there is a blockage somewhere and if you stop it will stall sometimes.
    i have changed the ignition coils, spark plugs, maf sensor.
    can it be the egr valve or is it a gearbox problem?
    any light on this will be great.
    cheers
     
  2. Crazyjester900

    Crazyjester900 Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    510
    Joined:
    Jul 25, 2008
    Location:
    Melbourne, Australia
    Car:
    C200 W202
    I had that problem with my car,
    It stuck in first all the way to red line then changed.
    So driving slowly and smoothly was just about impossible.

    It turned out to be the transmission i got a transmission specialist
    to look at it and he pulled it all apart and put it back together fixed for
    around AUD$ 1500.

    Are you having trouble with your reverse gear?
     
  3. OP
    OP
    funga007

    funga007 Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    106
    Joined:
    Nov 11, 2007
    Location:
    london
    Car:
    Merc w202 200
    reverse is ok,
    also if i pull away slowly keep the rev below 2k it changes ok even at normal engine temp.
    i was thinking if it was the gearbox problem would it not be problomatic hot or cold.
    gonna get a former mb tech to do hook it to his diagnostic to see what it throws up with.
     
  4. Crazyjester900

    Crazyjester900 Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    510
    Joined:
    Jul 25, 2008
    Location:
    Melbourne, Australia
    Car:
    C200 W202
    my reverse gear was the first to go :(
    i found the car moved a little better when cold.

    When i had the problem..

    but yeh an MB Tech should fix it up no worries
     
  5. para alpha

    para alpha Hardcore MB Enthusiast

    Messages:
    396
    Joined:
    Jun 30, 2007
    Location:
    Aintree, Liverpool
    Car:
    C180 ESPRIT (w202)
    Your problem definately Transmission related! Anyway, When was the car last serviced? Have you had the gearbox oil been changed? If not, I suggest having this done first, Possible the filter too! It has been known that old/high mileage oil to effect the way the transmission responds to throttle input. Just a though!
     

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.